Loading...

(Just one moment)

PERAHU PANJANG (DRAGON BOAT)

Perahu naga adalah perlumbaan di atas lorong pertandingan yang tidak terhalang dalam masa sesingkat mungkin. Terdapat dua kelas yang pertandingan ini iaitu 10-tempat duduk dan 20-tempat duduk merujuk kepada jumlah pengayuh di jenis bot yang digunakan. Pengayuh duduk berdua berpasangan dan menggunakan pendayung dayung sebilah “blade”. Kedua-dua kelas juga akan mempunyai pemain drum dan juru kemudi, dengan semua orang di dalam kapal mengayuh mengikuti irama drum di bot masing- masing.

Perahu naga moden umumnya diakui berasal dari Perlumbaan Antarabangsa Hong Kong, pertama kali diadakan pada tahun 1976.  Jarak perlumbaan rasmi yang diakui oleh Persekutuan Kanu Antarabangsa (ICF) adalah 200 meter atau 250 meter, 500 meter dan 2000 meter. Acara 2000 meter dijalankan sebagai perlumbaan yang dilangsungkan dengan dua pusingan 500 meter yang diselesaikan merangkumi tiga giliran. Acara ini diadakan untuk pasukan lelaki, pasukan wanita dan pasukan campuran. Pasukan campuran mesti merangkumi minimum lapan wanita bagi acara 20 tepat duduk dan empat wanita di kelas 10 tempat duduk.

Edisi terakhir di bawah ICF ialah kejuaraan dunia diadakan Lake Lanier, Gainesville USA pada tahun 2018. Terdapat 90 perlumbaan sama sekali termasuk perlawanan saringan dan akhir dalam kategori remaja, senior dan master. Jerman mendahului pingat dengan 16 emas, mendahului negara tuan rumah USA dengan lapan emas. Filipina memungut lima pingat emas. Sebanyak 13 negara mengambil bahagian dalam kejuaraan dunia. Kejuaraan dunia perahu naga ICF 2020 akan diadakan di Danau Bilawali di Indore, India.

ICF juga menjadi tuan rumah kejuaraan dunia untuk kru kelab pada tahun-tahun ganti dengan kejuaraan dunia.